GroenWater wordt uiteraard ook opgemerkt in de media

In het nieuws

Met het water zuiverende kunstgrasveld, in combinatie met het awareness & opleidingsprogramma, wordt een duurzame invulling geboden van maatschappelijke en economische opgaven. 

 

 

GroenWater krijgt steun van Grolsch

GroenWater krijgt steun van Grolsch

Jaarlijks steunt bierbrouwer Grolsch initiatieven uit de regio. Met het ‘Gr...
Lees verder
V.V. Rigtersbleek stelt haar Ontmoetingspark beschikbaar

V.V. Rigtersbleek stelt haar Ontmoetingspark beschikbaar

In de maand juli verscheen er op de website van voetbalvereniging Rigtersbl...
Lees verder
Het Groene Oosten

Het Groene Oosten

Op dinsdag 3 december was Ontmoetingspark Rigtersbleek te zien op RTV Oost ...
Lees verder

Wat willen wij realiseren?

Het GreenSource systeem is een mooi voorbeeld van “open innovatie” op basis van de bovengenoemde maatschappelijke en economische vraagstukken. Koninklijke TenCate, Pentair and Drain Products (voormalig Wavin) hebben in de afgelopen jaren hun krachten gebundeld om een duurzame oplossing te vinden voor het drinkwaterprobleem in de wereld. Het consortium kwam voor haar projecten uit in Zuid-Afrika. 

Zaken als kennis van (duurzame) kunstgrasvelden, waterberging en zuivering van water kwamen in een heel praktische wijze bijeen in het in 2011 door Martin Olde Weghuis (voormalig Koninklijke TenCate, heden: voorzitter Stichting AMMON) bedachte GreenSourcesysteem. 

Het GreenSource systeem: Verbinden van sport • Waterzuivering • Waterhergebruik

Het project de “G-veste” werd geboren

De Stichting AMMON alsmede de organisatie GreenSource BV hadden in 2019 een ontmoeting met het bestuur Stichting Vrienden van G van Voetbalvereniging Rigtersbleek. Al pratende werd het project de “G-veste” geboren. Het GreenSourcesysteem als G(roene)-veste, een plek waar o.a. de G-voetbalelftallen zouden kunnen spelen. Dit idee en de positionering van AMMON/GreenSource in Nederland kwam daarmee samen. AMMON/GreenSource is namelijk sinds 2019 de Nederlandse markt aan het verkennen op gebied van duurzame accommodaties/bedrijven etc. en uiteraard hoort daar een mooie showcase in Enschede bij. Een zogeheten living lab waar het GreenSource systeem verder ontwikkeld kan worden. De wereld gaat snel, technologie ook. Zoals met de iPhone, zie je straks ook een GreenSource 2.0., 3.0 etc. Nederland is immers een prototype land, als het gaat om business moet je als bedrijf voor een beetje volume wel internationaal kijken. 


Waar kan nu de showcase GreenSource, de living lab, beter staan dan bij Ontmoetingspark Rigtersbleek? Eén van de grootste voetbalclubs in de regio die ook nog zeer maatschappelijk betrokken is en bijna haar 110-jarig bestaan viert. Daarnaast vindt AMMON ‘inclusief sporten’ erg waardevol; Rigtersbleek heeft één van de grootste G-voetbalafdelingen van Nederland en is een broeinest van sociale- & maatschappelijke activiteiten met een belangrijke wijkfunctie. 

Er kwamen dus wensen van verschillende partijen bij elkaar; in ieder geval voldoende om medio 2019 een verkenning op te starten voor het project GroenWater om de G(roene)-Veste te realiseren. 


Via het Stichtingsbestuur Vrienden van G en AMMON kwam ook de vraag of het Ontmoetingspark zou kunnen dienen als ‘fieldlab’ in het 6-jarig project dat de Universiteit Twente (ITC) aan heeft gevraagd bij NWO (landelijke researchagenda). Het project van de Universiteit Twente is erop gestoeld om data te verkrijgen op een plek in Enschede waar men last heeft met droogte, hevige regenval en overstroming. Het project beoogd een digitaal citymodel te ontwikkelen die door middel van ‘forecasting’ maatregelen kan nemen tegen overstromingen, droogte etc. Het GreenSource systeem dient dan als een soort ‘slimme regenton’. Het project heet: Fundaments for climate robust cities and societal implementation. De Stichting AMMON sponsort dit project voor 60.000 euro en dus ook indirect het Project GroenWater.