Op dinsdag 3 december was Ontmoetingspark Rigtersbleek te zien op RTV Oost in het programma ‘Het Groene Oosten’. Presentator André van der Zee sprak met Martin Olde Weghuis, woordvoerder Sportinnovator en programmadirecteur Stichting AMMON, over een wateropvang- en zuiveringssysteem. Het zogenaamde ‘GreenSource’ systeem dat het mogelijk maakt om water op te vangen en te zuiveren in combinatie met een sportveld.
GreenSource systeem
In het item legt Martin Olde Weghuis kort en vereenvoudigd uit hoe het systeem werkt. Het komt erop neer dat water opgeslagen wordt en vervolgens gereinigd, door middel van ultrafiltratie membranen, voor hergebruik. Water dat rechtstreeks op het veld komt en het water dat vanuit de wijk verzameld kan worden, wordt opgeslagen onder een kunstgrasveld. Wat hiervoor nodig is? Allereerst graaf je een gat in de grond ter grootte van een voetbalveld. Dan breng je een waterdichte folie aan en legt kratten vanuit gerecycled kunststof dat als wateropvangsysteem fungeert. Hierop leg je vervolgens een kunstgrasveld, zonder rubberinfill. Naast het veld staat een container waar de reinigingsinstallatie in zit.
Veilig 'groen' water
De voordelen zijn groot voor de vereniging en de wijk. Naast het simpele feit dat er een prachtig kunstgrasveld ligt om op te voetballen worden er kosten bespaard. Zo heb je bijvoorbeeld nooit meer kosten voor drinkwater. Bovendien kan het water ook gebruikt worden voor het douchen en het besproeien van de velden. Het water is veilig; virus en legionella vrij. “Al met al is het gewoon een heel duurzaam project met vele voordelen op verschillende fronten.”, aldus Martin Olde Weghuis.
Duurzaam & innovatief project op Ontmoetingspark Rigtersbleek?
In Zuid-Afrika is het GreenSource systeem al een groot succes. In Nederland is het nog in ontwikkeling en is het Twentse bedrijf AMMON, samen met de drie bedrijven uit het Oosten die zorgen voor het materiaal, onder andere op zoek naar een locatie om het te gaan onderzoeken en lanceren voor Europa. Mede met dank aan het netwerk van Stichting Vrienden van de G, onder leiding van Gerrit Polman, Bob Hannink en Henri Schukkink heeft ervoor gezorgd dat het oog van AMMON is gevallen op Ontmoetingspark Rigtersbleek. Onder enthousiaste aanvoering van deze heren hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden, is het bestuur van De Bleek erg positief en bereid medewerking te verlenen en worden er voorbereidingen getroffen om te kijken of GreenSource gerealiseerd kan worden in en voor de wijk Twekkelerveld met het terrein van v.v. Rigtersbleek als hart van dit wateropvang- en recyclingsysteem. Via onze site houden we jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.