Jaarlijks steunt bierbrouwer Grolsch initiatieven uit de regio. Met het ‘Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds’ stimuleert Grolsch de sociale en economische groei in de regio. Bij de beoordeling van initiatieven wordt een groot belang gehecht aan enerzijds karakter en ondernemerschap, en anderzijds aan innovatie en duurzaamheid.
Vakmanschap & meesterschap
In juni werden de drie gehonoreerde projecten bekend gemaakt. Ook het project GroenWater behoort tot de gelukkigen om de support van Grolsch te ontvangen. Naast een mooie financiële bijdrage is het bovenal een erg waardevol gebaar dat Grolsch het project erkent en zo haar vertrouwen uitspreekt. GroenWater is immers door een professionele jury, beoordeeld op vijf criteria: vakmanschap & meesterschap, ondernemerschap, innovatie, duurzaamheid en karakter. Precies ook de kernwaarden en drijfveren van de betrokkenen bij dit project.
Professionele jury
De jury bestond dit jaar uit Koert van ’t Hof - Corporate Affairs Director Grolsch -, Irma Bakker - Voorzitter Ondernemingsraad Grolsch -, Susan Ladrak – Manager Engineering Grolsch - en Jaap Hulshof - Manager Corporate Sponsoring & Corporate Events Grolsch. Op de website van Grolsch geeft Jaap Hulshof - Manager Corporate Sponsoring en Corporate Events bij Koninklijke Grolsch, en lid van de jury - een algemene reactie op de toekenning van de steun aan de drie projecten: ‘’Uitgerekend nu kunnen deze initiatieven onze ondersteuning harder gebruiken dan ooit tevoren. Het COVID-19 virus oefent grote druk uit op ondernemers en verenigingen. Het is belangrijk om in deze periode ook positief nieuws te brengen en deze drie initiatieven een extra steuntje in de rug te geven.’’
Jorieke Adolfsen, lid van het kernteam en werkzaam voor Stichting AMMON: "Het is een prachtige bijdrage van Grolsch. Natuurlijk zijn we er hiermee nog niet. We zoeken nog steeds naar donateurs en alternatieve mogelijkheden in bijdragen om dit prestigieuze project te realiseren.”
De onderstaande drie projecten, waaronder GroenWater, voldeden volgens de jury het beste aan de criteria en ontvangen daarom een bijdrage uit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds.
Interactief Bijenmuseum met Bijentuin
Met het opzetten van een nieuw interactief Bijenmuseum en herinrichting van de bijentuin wil Interactief Bijenmuseum met Bijentuin de bijenteelt verbeteren in de breedste zin van het woord. Activiteiten die hierbij horen zijn onder meer het opleiden en bijscholen van imkers, verzorgen en onderhouden van de bijenstal, recreatieve educatie voor burgers en scholieren, het geven van gastlessen voor scholieren op basisscholen en in 't Koetshuis en het verkopen van eigen honing en andere biologische bijenproducten.
GroenWater
Het project GroenWater heeft het GreenSourcesysteem ontwikkeld wat water opvangt, bergt en hergebruikt. De initiatiefnemer van dit project is het bestuur van de Stichting Vrienden van de G, één van de grootste Gehandicapten voetbalafdelingen van Nederland. Met het water zuiverende kunstgrasveld, in combinatie met het awareness & opleidingsprogramma voor kwetsbare doelgroepen, wordt een duurzame invulling geboden van maatschappelijke en economische opgaven. Het GreenSourcesysteem draagt bij aan een duurzame wereld met een toegankelijk systeem voor veilig water, gezondheid, vitaliteit en sociaal welzijn.
B&B Erve Groot Wegereef
Bed & Breakfast Erve Groot Wegereef is een combinatie van sociaal ondernemerschap voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en een toeristisch B&B in de Hof van Twente. De B&B biedt als een van de weinige de mogelijkheid voor de ontwikkeling van arbeidsmatige dagbesteding tot aan een volledige baan. Door het opzetten van de B&B als sociale onderneming krijgt de authentieke Weldam boerderij een nieuwe invulling. Het is de bedoeling dat het erf letterlijk en figuurlijk laagdrempelig is, om zo de verbinding te kunnen leggen tussen toeristen en de mensen die begeleid worden.